събота, 7 ноември 2015 г.

Универсално тесто ІІ вид


След мързеливото тесто без месене и универсалното ми тесто, ми се иска да споделя и още един вид универсално тесто:

Необходими са:

3/4 пакет брашно от 1 кг. (т.е. 750 грама)
1 пакетче суха мая от 7 грама
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. лимонов сок
0,5 л топла течност (около 40-45 С) - поравно вода и прясно мляко

Приготвяне:

В емайлирана или стъклена купа се пресяват брашното, захарта, солта, маята. В средата се прави нещо като дупка и се слага содата, която се "загасява" с лимоновия сок. Цялото количество вода се изсипва наведнъж. 
Бърка се с дървена бъркалка, колкото да се смесят съставките. Става меко и лепкаво. Сипва се зехтина и с намазнени ръце се прави на топка и в найлоновата торба.
Готово е.
Нека си стои в хладилника и да си набухва.
Издържа по няколко дни - задържало се е до пет дни и нищо не му е имало.

Внимание: Пликът трябва да е голям и да има място къде да набухва и да не тръгне да ни търси от хладилника.

Подходящо е за хляб, питки, бухти, пици и т.н.
Правя го от 10-а години и няма провал с него.