четвъртък, 22 октомври 2015 г.

ПЪЛНЕНА ТИКВА С ФАСУЛ И МЕСО

Рецептата е много проста за изпълнение, но за сметка на това изкусително вкусна и ефектна.
 

Необходими продукти

1 тиква - около 4 кг. Най-добре е от тези кръглите с дебела кора. Някои им казват "свински тикви".
Това е единственият продукт, за който си сигурен колко ти трябва. Всички останали зависят от това колко плънка ще поеме тиквата. Затова ще посоча какво аз подготвих, а за това, което артиса - отделна тема и за това накрая.
И така: общо около 350 грама фасул: смесих няколко вида - бял, кафяв, червен, черен и един шарен.
50 грама нахут.
1 голяма глава лук; 1 морков; 1 червена чушка; 1 лютиво чушле; шепа чери доматчета; 5-6 скилидки чесън;
подправки: 2 с.л. сушени зеленчуци, джоджен, черен пипер, сол

200 грама пушени свински ребра; 200 грама свински гърди; 2 кърначета; 200 грама свински врат, 1 парче македонска наденица

ПРИГОТВЯНЕ
На тиквата се отрязва капачето и с дълга лъжица се издълбава като се отстраняват семките и част от самата тиква. Осолява се добре отвътре и се оставя да си "почива".

Фасулите и нахута се накисват и се оставят да престоят една нощ.
В тенджера под налягане се поставят оцедения фасул, нахут, свинските ребра, свинските гърди, нарязаните на ситно чушка, лук, чесън, доматчета. Добавя се и малко зехтин - 1-2 с.л..
Варят се до готовност.
Месото се отделя и обезкостява.
Всичко това се смесва с подправките.


кърначетата и македонската наденица се запичат на скарата. Македонската наденица се нарязва на ситно, а кърначета на едри парчета.
Свинският врат се нарязва на кубчета.
Омесват се хубаво фасула и месата.

Тиквата добре си е починала и си е "пуснала водата" - и тя се оцежда и започва да се пълни с плънката - фасул и месцата.


Важното е да се запомни - всичко хубаво се натъпква в тиквата.
Затваря се с капачето, намазва се със зехтин и завива във фолио.
И хоп във фурната на 200 С за не по-малко от 2 часа уговорка - всичко зависи от фурната).
След това се маха фолиото и се оставя да се дозапече


Трябва й около 30-а минути още и е готова за сервиране


Из къщата вече се носи неземен аромат и на всички им треперят ръцете, стискайки чинии


и след малко във всяка чинийка има следните парцета

и


От тук насетне остава само да върви пийването.

И обещаната уговорка:
От тези продукти винаги остава по малко. И на базата на останалото може да се приготви още едно ядене - например боб гулаш - по идея на Bluemoon боб-гулаш. Само дето го направих по-разному - типично по нашенски.
Отпъпихме се от фасулени манджи