понеделник, 19 октомври 2015 г.

малки ПИТКИ ЦВЕТЕ




Докато правех едно тесто за пица, реших да променя малко нещата и в хода на направията, се получи нещо съвсем различно.
Та тогава и направих тези питки - цвете (първоначалната ми идея за нещо като пълнена пица, но се отказах).

За тестото:

2 яйца (единият жълтък се запазва за намазване)
1 ч.ч. зехтин
1 ч.ч. прясно топло мляко
3,5-4 ч.ч. брашно пресято
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар

За пълнежа:

1 ч.ч. сирене натрошено с вилицата
зелената част на 1/2 връзка пресен лук, нарязана на ситно
1 щипка черен пипер


Приготвяне

Смесват се поотделно сухите съставки, както и течните. В сухите се прави кладенче  и се наливат бавно течните и се омесва меко еластично тесто.
Покрива се с фолио и се оставя на топло да втасва, докато удвои обема си.

След това съвсем леко се премесва и от тестото се откъсват топчета с големина на яйце.
Всяко топче се разточва с големината на чинийка за чай, слагат му се една, една и половина с.л. от смесеното сирене със зеления лук и краищата се завиват, за да стане пак на топче, което се обръща с шева надолу и сплесква с ръце като плоска питка.

От този момент продължавам направо в тавата - върху хартията за печене. Сплесканата питка се разрязва на един пръст от центъра до края - да се получат примерно осем парчета, които се обръщат настрани и притискат с ръка.
Намазват се яйце, покриват и оставят отново да втасват.

Фурната се загрява на 180 С, отново се намазват с яйцето и се пекат до зачервяване.

Може да се поръсят със сусам, мак или други подобни - въпрос на вкус.

 Резултатът е изненадващ - пухкави и дълго време се запазват мекички.
Със самото тесто се работи много лесно.