сряда, 7 октомври 2015 г.

Крем супа от тиква със синьо сирене



 При толкова много тикви просто си е грехота да се пропусне направата поне веднъж на крем супа от тиква.
 Тиквата има и това свойство да е еднакво вкусна както сладка, така и солена.
Продукти: за 4 порции
0,600 гр. обелена и нарязана на парчета тиква; 1 главичка почистен и нарязан лук, 1-2 ск. чесън; 1 с.л. масло и 1-2 с.л. зехтин. По желание и един морков, обелен и нарязан. Сол и черен пипер на вкус.
 За поръсване: 50-60 грама синьо сирене (ако няма - каквото има); кедрови ядки (просто в къщи открих мъничко и ги сложих, та затова ги споменавам); или крутони.


Приготвянето: от просто по просто. В тенджерата се загрява зехтина и последователно се запържват чесъна лука, тиквата и моркова. Залива се с около 1 - 1,2 л вода и се вари на умерен огън (6-та степен от 9) около 40 минути. С пасатора се пасира, както си е в тенджерата, овкусява се със солта и черния пипер, добавя се и маслото и като се разбква се вари още 4-5 минути.
При сервирането отгоре се наръсва с настърганото сирене и ядките, или с овкусени крутони, или просто така - с бучка масло и нарязан на ситно магданоз, или пък с лъжица сметана, гъсто кисело мляко. Кой както си я хареса....

 Ястие, което излиза стотинки и е дзверски вкусно.