вторник, 6 октомври 2015 г.

Кактусова смокиня и гъши дроб


Попаднах на този екзотичен плод съвсем случайно.


Хареса ми на външен вид и като име - кактусова смокиня.
Позачудих му се, че взех и купих.

Ами сега ? Как да го оползотворя или да го изядем.
Чичко Гугльо ме препрати ей тука във Фрамар.бг  и бях очарован от прочетеното. Който иска, може да прочете.
Плодът се бели с остро ножче - тъничко и остава сърцевината, леко лепкава и уханна.
 Веднага биде нарязан и опитан. Многооу вкусен. Само дето има едни ситни семчици (няколко са) - та внимание за зъбките!
  

 С върха на ножа, семчиците търпеливо ги издълбах. Вижда се на снимката.
 Така отстраних проблема с тях.










  Жълти, червени и зелени. Цяла палитра от цветове и вкусове.

 Е, като е екзотичен плод, защото пък да не го приготвя с ... Гъши дроб. С нищо друго, разбира се.
  Нарязват си три плода на кръгчета (семчиците се чистят по желание). Парчето гъши дроб - 200 грама, се нарязва на филийки.
 На дъното на саханчето се слагат ред резени кактусова смокиня, нареждат се парчетата дроб, лек со соли - просто идея сол, отгоре пак ред резени плод и за завършек тънички резенчета твърдо сирене (гауда и т.н.). Единият ред е със зелени, най-горният - с червени..( просто за красота).

Пече се на 200 С в загрята фурна за 10-а, максимум 15 минути.

 Няма да описвам вкус и аромати. Дзверска вкуснотия. Върви си добре с бърбъна ми.


За двама човека е напълно предостатъчно.
Аха цената: 5 лв за дроба и 1,20 лв за три броя кактусови смокини.