четвъртък, 22 октомври 2015 г.

ГЪШИ ДРОБ по пинизчийски



Излишно е да обяснявам колко го обичам... Приготвял съм го по десетки различни начини, но тази начин го видях бегло предаване на Жак Папен по Фиеста ТВ и ме изненада.
Реших да пробвам ...
Един гъши дроб (моят бе около 700 гр.) се нарязва и почиства от ципи и т.н. Много е важно дробът да бъде изцяло обезкръвен - може да се накисне във вода с няколко капки лимонов сок и т.н.
Както е на парчета, поръсва се с едно пакетче желатин и се осолява и опиперява (желателно с бял пипер) -на вкус.
Сетне се натъпква яко във форма (ползувах стъклена - за кексове).




Формата се завива с пластмасово фолио и сетне се покрива с алуминиево фолио.
Поставя се в тавичка с вода и във фурната на 100-120 С за около час и половина.
В това време се приготвя от картон "капаче" с формата на съда с дроба, завива се със свежото фолио.
Като се извади дроба от фурната , се маха алуминиевото фолио, а другото се отпуща и върху него се слага картоненото "дъно" и се притиска с един буркан пълен с вода (абе някаква тежест - поне около 1 кг).
Оставя се ей така, притиснато, до пълното изстиване. Отстранява се мазнината и оформеният дроб се завива в свежо фолио и се оставя в хладилника поне за една нощ.




Сервира се като се реже с топъл нож. И в добавка със сладко от смокини.