неделя, 25 октомври 2015 г.

САЛТИСОН (желирано пилешко)



Салтисон! Виждал съм го по куп руски кулинарни сайтове - say7.info, gotovim.ru, povarenok.ru , но някак си нещо не ми грабваше окото и все се отнасях скептично към крайния продукт. Още повече, че не си падам много много по пилешкото.

Онзи ден попаднах на прИмоция - пържоли от бутчета без кожа и каквото и да е  друго . Не ми се печаха, та се сетих за руската рецепта и реших да си я изпълня в мой вариант - в мултитенджерата.
Навсякъде дето съм я срещал като рецепта приготвят месото на водна баня.
А какво й на мултито? ...
И така:

Продукти:

около 1 кг обезкостено пилешко месо  и без кожа
10-на зрънца черен пипер и 1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. сол (винаги е на вкус)
3-4 скилидки чесън нарязан на ситно
2 пакетчета желатин

(могат да се сложат и други подправки, но предпочетох само основните продукти).

Приготвяне:

Пилешкото се нарязва на едри парчета и се слага в купата на мултито. Слагат се чесъна, зрънцата черен пипер и едното пакетче желатин и се разбърква.
Затваряш и включваш бутона "подгряване".

Ами това е ... Направих го сутринта и след това се замъглих цял ден по разни задачки. Прибрах се надвечер, но за месото се сетих след 19,00 часа. Направо се беше поразкапало и пуснало доста сок.
Пресипах сока в друга купа, а месото натиках в отрязана бутилка от безалкохолно.
В микровълновата за 30 сек разтопих с малко вода и част от сока второто пакетче желатин, добавих още малко сок (общо около 3/4 ч.ч. и залях месото. С дръжката на дървената лъжица леко разбърках, за да се разпредели сока равномерно.
Отгоре сложих стреч фолио и едно бурканче сладко - за тежест.
И в хладилника - до другата вечер (но след 5-6 часа е готово).
Бутилката се разрязва, вади се желираното месо, реже се на шайби и хоп на масата ...

Невероятна вкуснотия ...