понеделник, 12 октомври 2015 г.

Кулички от патладжан, тиквички, кайма



Поредното лесно, вкусно и ефектно ястие.
Продукти: За 4 порции
2 средни патладжана
2 средни тиквички
1 зелена или червена чушка
0,4 - 0,5 кг предварително овкусена кайма 
чери домати - около 12 броя и толкова клечки за зъби
малко мазнина и, сол и черен пипер

Приготвяне:
Без да се белят, патладжаните и тиквичките се нарязват на кръгчета, а чушката нарязва на парчета. Както са в купата, се осоляват и леко опиперяват. Може да им се капне и малко мазнинка. За основа едно патладжанено кръгче, отгоре тънък пласт кайма да го покрие, тиквичка, пак кайма, чушка и кайма, патладжан и кайма  на топче. На върха се слага чери доматче и цялата тази конструкция се пробожда с клечка за зъби. Нареждането зависи от размерите на кръгчета.

 Нареждат се в леко намаслена тавичка. По желание тук таме може да се нахвърлят 2-3 скилидки чесън, нарязани на тънки ивици и да се ръсне малко риган.
 Пече се на 180 С около 40 минути - до готовност. Малко ги изпуснах, но и това се случва.
 Към края на печенето могат да се поръсят с малко настърган кашкавал... Изобщо въпрос на въображение.
 Могат да се поднесат с някакво сосче - майонеза с кисело мляко и т.н.