събота, 3 октомври 2015 г.

Свинско с прясно зеле в мултито


Поредното изключително лесно и бързо ястие, приготвено в мултитенджерата (кукъра демек), което буквално си се готви само.

Необходими са:  1 прясна зелка - около 1 кг, поне 350 гр. свинско, нарязано на хапки, 1 главичка лук и 3-4 ск. чесън, нарязани на ситно; 1-2 домата, обелени и нарязани на кубчета, 2-3 с.л. мас и 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне:  Мултито се включва на режим "пържене" за 30 минути, слагат се маста и зехтина да загряват,

 сетне се добавят последователно ситно нарязания лук и чесън, и месото. Пържи се до леко зачервяване на месото, добавя се червения пипер- буквално да го грабне огъня, добавят се доматите


 и нарязаното на по-едро зеле. 

 Разбърква се един два пъти и се затваря капака на мултито. В това време и програмата "пържене" е приключила и се преминава на режим "яхния" (готвене - на моя автоматично се наглася на 30 мин., време което е напълно достатъчно ястието да се сготви).


Към края на програмата се осолява на вкус и се добавя черния пипер.
Макар че зелето носи и други подправки, така се запазва вкуса на прясно зеле и месо.


П.П. По същия начин може да се приготви и в тенджера, но времето е малко по-различно.

П.П.Ако от ястието артиса малко за другия ден, просто му се добавя 3/4 ч.ч. ориз и малко вода, още 1-2 с.л. мазнина, сол и сух джоджен и хоп - още едно ястие, което може да се запече във фурната - за коричка.
 Наистина много вкусно второ ястие!