понеделник, 28 септември 2015 г.

Риба тон (тунаки) на грил




Уникален и дзверски вкусен рибок!
Когато видях на рибния щанд тези рибочета с надпис "Риба ТОН" първоначално изпаднах в пълно недоумение. Винаги съм свързвал рибата ТОН с едни огромни риби и адски скъпи филета. Дори и в момента имаше филе от риба тон на 42 лв/кг, а тази беше на скромната цена-12 лв за кг.
Не се стърпях и купих 4 рибки, които излязоха 1,7 кг, т.е. всяка малко повече от 400 грама.
На външен вид си е направо рибата тон, но в страхотно умален вариант. Продавачката не можа да ми обясни каквото и да е за рибочето, но вездесъщия Гугльо установи, че това е риба, известна край Гърция и по Средиземно море с името тунаки (тонаки), т.е. пак риба тон.

Позачудих се как да я приготвя и реших, че ще процедирам като с филе от риба тон.


С ножа за филетиране от рибата се правят две филета като се започва от опашката към главата. При филетирането се изрязват и гръдните кости. Точно по средата остават едни дълги костици, които много лесно се вадят с ръка или с пинсета.








Филетата се осоляват от двете страни, обилно поливат с лимонов сок и малко зехтин.
Нека де си починат за 20-а минути.










 И заминават върху силно загрятия грил тиган. Може на скара, може и на плоча ...
  Пекат се буквално за по няколко минутки - не повече от по 3 мин. Почне ли да побелява от страни и се обръща.
   Буквално както и филето от риба тон.









Сервира се обилно поръсена с лимонов сок и гарнитура по желание.

По нищо не отстъпва от големите и скъпи филета тон. Дори и ми се стори още по-вкусна.







П.П. Отделно взех и няколко рибки, които в момента се мариноват и в зависимост от резултата ще споделя.