петък, 4 септември 2015 г.

Лека майонеза


 Тази майонеза този път намирам за особено сполучлива. Самата тя се получи напълно съзнателно и като резултат на един спор, на едно четиво за "лека 45 % мазна майонеза" и няколко опита.
 Излишно е да споменавам, че повече от 20 години не сме купували майонеза от магазина, писал съм го многократно. Скоро спорихме с един приятел, че купешката не била вредна, защото се правила от сух жълтък, олио и консервант за трайност, който не бил опасен. 
 Вследствие на този спор порових доста из интернет-а докато открия как се произвежда промишлено майонезата и с какви съставки и в какви пропорции. Така попаднах на т.нар. "майо микс" и точно какво се слага в какви пропорции и т.н.
 "Майо микс", за мене си е чиста отрова. 
 Това е основният материал за производство на салатна майонеза и салатен крем с маслено съдържание под 50 %. Съдържа модифицирано нишесте, преработен млечен белтък, сметанов прах или кисело мляко на прах, готварска сол, сгъстяващо средство (Е 401, Е 410, Е 412, Е 415), сух жълтък, подправки. На един килограм от този микс се слагат 14 л вода, 15 л олио, 1 кг горчица, 3 кг захар, 1 л оцет и други съставки (аспирин?) и се получават повече от 35 кг майонеза като в зависимост дали ще се прави нещо се добавят още оцветители, сгъстители, подправки, стабилизатори и т.н.  Всичко това се бърка в бързо движещ се кутер, бъркалка или колоидна мелница.
 Рецептата беше подробно описана, изхвърлих от нея всичко вредно, намалих количествата 100 пъти и пробвах няколко пъти какво ще се получи. 
  И така получиха се "салатен майонезен крем" и "лека майонеза":

   Салатен майонезен крем :
  Необходими продукти: 1 жълтък, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. лимонов сок, 1 ч.л. захар; 1/2 к.л. сол; 130 мл вода и 160 мл олио.
  Всичко се слага в пасатора и се разбива по познатия метод. 
  За около 30 сек. се получава средно гъст крем, който в хладилника леко се сгъстява, но все пак е с консистенция, че се излива - абе точно като крем и е много подходящ за овкусяване на салата, на запечени зеленчуци (особено ако му се добави и 1 ск. чесън).


   Изключително лека майонеза :
  Необходими продукти: 1 жълтък, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. лимонов сок, 1 ч.л. захар; 1/2 к.л. сол; 130 мл вода и 300 мл олио.
  Всичко се слага в пасатора и се разбива по познатия метод. 
  За около 30 сек. се получава гъста майонеза (ако не се сгъсти достатъчно, се добавя още малко олио и пак се разбива докато сместа го поеме - оказа се, че при различните марки олио количеството му може да е различно). В хладилника още малко се сгъстява.
 Страхотно вкусна, дори бих казал, че леко наподобява млечната майонеза.

 П.П. Така че за има няма едно левче и "загубени" 2 минути (айде и пет да са) имаме почти 500 мл истинска майонеза (да си я мажеш на филийка), докато купешката си е направо отрова и то на почти тройна цена.

 А за майонезите и различните видове повече ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар