неделя, 13 септември 2015 г.

Пилешки хапки с гъби в сос от синьо сирене




Както винаги и това не е рецепта, а начин да се сготвят доста неща с дзверски вкусен резултат.
Необходими са: по 300 грама пилешко филе и пресни печурки; 1-2 ск. чесън и 1 главичка лук, нарязани на ситно; 80 грама синьо сирене, 1-2 с.л. зехтин (или 1 с.л. зехтин и бучка масло) и 1 ч.ч. прясно мляко. Подправки - черен пипер и 1/2 ч.л. сух риган. Сол - при необходимост.
Изпълнението: изключително лесно и бързо.

 Филето се нарязва на няколко едри парчета, поставя се в стъклена  купа и се залива с прясно мляко.
Завива се със стреч фолио или се покрива с чинийка и заминава в хладилника за около час-два.
После го вадим и нарязваме на хапки.
Докато зехтина загрява, се нарязват чесъна, лука и на филийки - гъбите .



В загрятата мазнина се запържват последователно чесънчето и лука, сетне и пилешкото (до побеляване), добавя се се и намачканото сирене сирене и като вземе да се топи, се долива прясното мляко и подправките. Силата на котлона се намалява наполовина - нека си покъкри 10-15 минутки.
 Сгъстява се достатъчно добре.



От момента на включването на котлона до махането на тигана - почти 25 минутки. Бързо и невероятно вкусно. Само да не се забрави да се пробва за сол - понякога сиренето не е толкова солено и може да се наложи да се добави мъничко.
Е и горе долу за 5 лв вкусно хапване за около 5,00 лв.
П.П. по същия начин може да се приготви и от друго месо (бутче, пуешко, заешко и т.н.). Свинските медальони стават прекрасни ... Само времето е малко повече ... Любителите на сметаната могат да заменят прясното мляко, но става доста по-калорично ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар