понеделник, 28 септември 2015 г.

Маринована риба тон (тунаки)



При покупката на тази риба тон споменах, че купих повечко с идеята да направя и мариновано рибоче за мезенце към питието.
 Отделих три рибока по 400 грама, които почистих, изрязох перки и глави. Освен рибките са необходими около 300 грама едра морска сол, олио и зехтин, червен лук, черен пипер на зърна, бахар на зърна, оцет или лимонов сок.
 Приготвянето не е трудоемко, но изисква време:
Почистените риби се изкисват в оцет за поне 20-а минути (рибата тон е топлокръвна риба, затова и месото е тъмно, твърдо и пак заради кръвта се налага това изкисване). След това, леко подсушени се прехвърлят в съдина, на дъното на която е сложена солта и от горе също се засипват със сол.
Така престояват в хладилника поне 36 часа като поне един два пъти се обръщат.


 След този престой на хладно, рибките се почистват от солта, измиват внимателно и слагат в съд с вода за поне 1 час или 1,5 часа като водата се сменя на два-три пъти. Така рибата се пообезсолява. Колко време ще постои е въпрос на вкус и възприятие на соленото.
 След това отново се поставя в оцет или в последната вода може да се добави малко оцет (2-3 с.л.).





След тази процедура, добре подсушената с кухненска хартия риба с остър нож се нарязва на парчета и обезкостява.









 
  В бурканче се слагат зърна черен пипер, бахар, нарязан чесън и червен лук, нареждат се парчета риба, пак същото, капва се 1 ч.л. лимонов сок и се залива с олио. 
 Затваря се и заминава в хладилника за 2-3 дни.
 След два три дни е готова за хапване.


С другата рибка се процедира по същия начин, но в буркана се слагат само зърна черен пипер и бахар и се залива със зехтин.
 (В интерес на истината сложих и малко чили за пикантерия).
 Нека да си постои така в буркана също 2-3 дни и е готова за хапване.






П.П. третата рибка заради експеримента замина за сушене - първо малко на терасата, за през нощта и сетне в хладилника.


Ето я и нея - след 24 часа на вятър на терасата и една нощ в хладилника.















и ... рязната ....
















само снимка - без коментар - не може да предаде вкуса













Стана невероятна вкуснотия... 
и невероятно мезе към питиетата!




3 коментара:

  1. Колега,по-тъмният ореол към костта значи ли ,че има още кръв в месото. В момента правя същата рецепта?

    ОтговорИзтриване
  2. Не. След почистването и измиването, само от към корема има нещо като вена, която се отмива. А тъмното около костта е от самото месо. Това да не те притеснява.

    ОтговорИзтриване
  3. Да,благодаря. На финала съм с рецептата.

    ОтговорИзтриване