петък, 25 септември 2015 г.

Паниран ватус




Ватус, или Ватос, или Морска лисица. Няма да разказвам за нея, но наистина е невероятен рибок без кости. Изцяло хрущялна риба, дори и хрущялите са невероятно вкусни (който може да ги дъвчи разбира се). 
Много прилича на калкан, дори си има и "копчета" отгоре. В едни по-древни времена се говореше, че по заведенията често я сервират на незапознатите вместо него... С яка печалба, разбира се.
В интерес на истината си я хапваме само няколко пъти годишно - за съжаление. Преди години я "открихме" в един рибен магазин в Созопол и все от там си я купуваме. На друго място не съм я срещал... Затова се зареждаме яко, почива си във фризера и когато ни се прииска хубава рибка без кости, се вади и приготвя по различен начин, но любимият е панирана. В миналите години беше направо евтиния, но тази година ме изненада и с цената си - цели 16 лв/кг за одрана и готова за готвене.

Необходими са: ватус - количество според хората, 1-2 яйца, сол, черен пипер, лимонов сок и царевично брашно за овалване...
Рибата се нарязва порционно.

Леко се осолява, опиперява, капва й се малко лимонов сок и соев сос и престоява час-два в хладилника.

Сетне, леко подсушена, се овалва в царевичното брашно, добре се отапя в разбитото яйце и пак в брашното.
В брашното също се слага малко сол и черен пипер.



Заминава да се пържи в тигана с не много мазнина в компанията на една-две скилидки чесън. Пържи се на умерена температура (6-та степен от 9-т) до зачервяване.










Ами това е! Може да се сервира с доматена салата, с варени картофи или пюре ...


За любителите на рибата е страхотно мезе към питието.

Бързо, лесно и дзверски вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар