неделя, 13 септември 2015 г.

полезен съвет

"Смазка" за печене на кексове и др.п. печива

Много от нас като започнах да пекат кексове и други печива първо омазняват тавичката, съдинката и т.н., сетне набрашняват...слагат хартия за печене и др.п. 
Всичко това се прави, за да не залепне печивото за станите на съда. Има случаи дори и когато това се случва и при съдините  с незалепващо покритие.
От доста време ползвам една "смазка", за която бях чел някъде (нямам спомен къде):

Смесват се 80 гр. размекнато масло със 125 мл олио и се добавят 80 гр. брашно. Цялата смес се пасира и прибира в буркан в хладилника. Издръжала е по цял месец ... Преди печен с четка се взема от нея и маже съдинката.

Действа безотказно.