петък, 11 септември 2015 г.

Агнето на Венцо или пълнено агне на пещ


След като показах АГНЕ НА ПЕЩ  доста му се бях замислил на това агне, но все пак прецених, че не е зле да покажа и пълнено агне на пещ. А защо на Венцо? Ами защото той ме поддерти в края на август да печем агне. Първоначално ми пусна мухата, че агнето ще е около 30 кила, което вече си е почти шиле, а в действителност животинчето се оказа точно 10 кг с главата и в вътрешностите. И биде купено за по 5 лв/кг живо тегло, което ще рече, че ни излезна цели 100 лв. И докато си го гледахме и му се радвахме, стигнахме до мъдрата идея, че агне с тези кила е най подходящо за пълнене.
Необходими са ни: едно цяло агне (около 10 кг), вътрешностите - дробовете (бял и черен), бъбреци, сърце; подправки за това количество - поне 150 гр. сол (предпочитам го да се усеща солта и ползвах 200 гр.), 3-4 с.л. червен пипер (едната лютив), по 1 пакетче черен и бял смлян пипер (по 10 гр.) (носи поне още едно пакетче), 1 с.л. кафява захар; 1 ч.л. сух розмарин (на прах); както и пресен джоджен от градината - колкото повече толкова по-добре. Необходим ни е и поне половин литър хубава домашна ракия.
За плънката: 1 кг ориз, сол и черен пипер на вкус; 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън;дафинов лист, както и поне 1 ч.ч. пресен джоджен.
Също така и е необходимо олио.

Приготвяне: сравнително лесно.
Започва се с опалване на пещта. На нея й трябват поне 3 часа, хубааво да се затопли, дървата да изгорят и да се превърнат на пламтяща жарава. Разбира се, след като погори около 40-а минути, врата на пещта се затваря и се чака загряването й.
В това време си подготвяме агнето и плънката.
                                                       
Подправките за овкусяване на агнето се смесват в голяма купа, а самото агне се слага в подходящ съд и с ръка хубаво се втриват в него, както отвън, така и от вътре. Агнето се оставя да си поеме малко от ароматите.



Докато агнето се овкусява, в голяма тенджера в леко подсолена вода и добавен дафинов лист, се полусваряват дреболиите му; Като изстинат, се нарязват на ситно. Бульона от варенето се прецежда.







  В друга голяма тенджера се загрява около 3/4 ч.ч. олио, запържват се нарязания на ситно чесън и лук, добавя се и ориза, който се запържва до прозрачност. През цялото време се бърка. Наливат се около 3 л от бульона и се изчаква да се посгъсти. Добавят се и нарязаните дреболии, зелентии и подправки.
 Нека малко да поизстине.







Тука вече е необходим помощник, който да държи агнето с разтворени крака и по гръб.
Всичката плънка се напъхва в него - максимално в кухината от гръдния кош.
Сетне отвора на корема внимателно се зашива (може с дебел конец, а най-удачно е е с тънка неръждаема тел). 






В тавата за печене се нареждат летвички поне 3х3 см, обвити старателно в алуминиево фолио и добре намазненото с олио от всички страни агне се поставя върху тази "скара".
В тавата се сипва около 1 л вода, просто 1 пръст на дъното и се излива ракията.








Върху агнето и отстрани от него се слагат стръкове пресен джоджен и тавата плътно се увива с алуминиево фолио.










Жарта се изгребва навън излишната част, останалата се избутва към стените на пещта и тавата се напъхва в пещта, като пак се връща жарта - пред тавата и отстрани нея.
 Пещта се затваря.
 Това действие бъде извършено към 13,00 часа.



След почти три весели часа, пещта се отваря, тавата се вади и внимателно се маха фолиото.
Внимание ! - такъв аромат се разнася, че спокойно можеш да получиш сърдечен разрив.
 Освен ароматно, нашето агънце така се е опекло, че месото е започнало да пада от костите. Месото е меко и крехко. В тавата има невероятен сос ...





Време е да похапнем .... и си отделяме едното бутче.


Ето и порцийка ...

Освен Наздраве друго няма какво да се каже и да се заложат чашите със студено питие и топло агнешко.
Май не снимах плънката, та тя мойта стана като в оня виц за Боба "по хайдушки"







Няма коментари:

Публикуване на коментар