четвъртък, 10 септември 2015 г.

Шишчета от сьомга





Поредният вкусен начин да поднесем сьомга под формата на шишчета. 
В общи линии са необходими по 150-200 грама филе с разчет за един човек; поне два лимона и черен пипер на вкус. Желателно е парчето да е откъм опашката - може да си внушавам, но то ми се струва по-вкусно...
Кожата на филето се отстранява с остър нож (просто филето с кожа е по-евтино, но може да се вземе и филе без кожа) и се нарязва на кубчета с размери около 2 см, които се слагат в стъклена купа.
Лимоните се намачкват добре като се търкалят под натиск по плота, разрязват на две и сока им се изцежда. Сокът се излива върху парчетата филе, опиперява се, разбърква се добре и купата се покрива със стреч фолио и заминава в хладилника. От там насетне - търпение, колкото повече, толкова повече - но поне за 12 часа.
(За любителите на по-пикантно: една идея остра горчица или малко чили - пробвал съм, все е вкусно!) 
 Тиган с незалепващо покритие се загрява и докато се затопля на нишчетата се набождат парче сьомга, чери домат и т.н. Трябват им буквално по 2-3 минути от всяка страна.
 Не става безсолно - но човек може да си ги посоли при сервирането, както и да ги поръси със ситно нарязан копър.
 Тайната е в лимоновия сок, който ги е сготвил вече.
 


П.П. За да не пиша отделно и да не правя друга публикация, което е излишно, още едно приложение на метода - сьомга на тиган:
Цялото парче филе сьомга се овкусява по указания начин и се пече от двете страни в тигана, но за малко повече време - 3-5 минути.
Това на снимката е с малко повече пипер - смес от 4 вида пипер и е леко пикантно.
П.П. за цена не пиша. Не всеки ден се яде сьомга - па има и доста промоции ...






















Няма коментари:

Публикуване на коментар