четвъртък, 27 август 2015 г.

Фалшиви гъби или специално пържен патладжан

Това си е за категорията "малки хитринки" в кухнята или как да стане по-вкусно, но се получи публикация. Тази година за пръв път пържих патладжан по този начин, докато в предишните години почти всяко пържене беше по този начин. Наскоро за тази хитринка ме подсети Каприс от Бул мамма. Пък и точно тогава бях издълбал патладжана за Гювеч от свинско в патладжан и си го имах на топчета. Иначе патладжана като се обели, се нарязва на кубчета...
 В зависимост от количеството патладжан са необходими едно или няколко яйца. Яйцата се разбиват с вилица, в тях се сипва малко, ама неистина малко черен пипер (на върха на лъжичката) и малко чили (счукан лютив червен пипер) и патладжанените топчета (кубчета) хубаво се овалват в тях.

 Както са в купата, се завиват с кухненско фолио и заминават в хладилника - от днес за утре (т.е. поне за 24 часа).
 За това време патладжанът попива яйцето.

Пържи се до зачервяване в маслена баня.
 Внимание! : соли се чак след изваждането! И ако не се жали яйцето - още по-добре ...

 В зависимост от подправките и вида на мазнината получава различен вкус - ту прилича на запържена риба, ту на гъби и т.н. 

 Ако човек има желание, може да махне тук таме появяващите се семчици и тогава още по-трудно се познава какво е - само дето е Дзверски вкусен. Пържен в рапично масло прилича на риба, в масло и зехтин - на гъби ...