неделя, 16 август 2015 г.

Бърза "веяна" скумрияЕ какво като е толкова топло? Това изобщо не пречи да си направим приятна и добра на вкус "веяна" скумрия, особено като си попаднал на един два хубави екземпляра... Важното е да стане бързо и вкусно. Наложи да поекспериментирам, тъй като всички съветват да се прави по студено време, когато температурите паднат около 20 С:

И така: една или две скумрии, които се филетират с остър нож и филетата се слагат в купа с капак. Разбъркват се 1 с.л. с връх сол с 2-3 с.л. соев сос, 3-4 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. оцет и толкова захар, малко смлян черен пипер. С тази смес се заливат и оставят да престоят в хладилника около 36 часа като се обръщат няколко пъти.


 След тези 36 часа, филетата се измиват добре, слагат се в купа с вода с 1 -2 с.л. оцет и се оставят да постоят поне час.

 След това се подсушават добре, закачат се на подходяща кука и се провисват на терасата - нищо че пече. Все има сенчесто място - колкото да ги "одуха" вятъра - поне за два часа, или пък да прекарат нощта така.

 Забърсват се още веднъж, увиват се в кухненска хартия и в хладилника за един ден.Е, това е. Реже се на тънко, капва се малко зехтинче, напръсква се с лимоново сокче и мезето за питието е готово.

При това невероятно вкусно.