сряда, 5 август 2015 г.

Топла салата от тофу и чери



 Тофу - хвалено, отричано, оспорвано. Без значение, след като е купено и трябва да бъде приготвено. За мене то е напълно неутрално - някак си без собствен вкус и трябва да бъде малко "подобрено".
За тази топла салата за двама трима са необходими около 300 гр. тофу, около 20-на чери доматчета; 2-3 скилидки чесън нарязани на ситно; няколко люспи джинджифил; 3-4 с.л. соев сос; сол при необходимост и черен пипер; 1/2 връзка магданоз. И около 2 с.л. зехтин за запържването.

 Изпълнението е простичко:
В тигана се загрява зехтина, леко се запържват чесънчето и джинджифила и като се усети аромата им, се пущат кубчетата тофу - пържи се 2-3 минутки, сетне се налива и соевия сос и като се разбърква, се пържи до изпаряването на соевия сос. Сега е и момента да се сложи чърното пиперче. Котлона се изключва и се пущат черитата като се разбърква и се посипва с половината магданоз.
 След няколко минути всичко се прехвърля в чиния, посипва се с останалия магданоз и се сервира.


  Салата е невероятно вкусна, както топла, така и изстинала.
  За някои по-скромнички в хапването, може да мине и за лека вечеря ....