сряда, 19 август 2015 г.

Пикантно телешко върху канапе от качамак

Необходими са ни 400 грама телешко, 200 гр. царевично брашно; 100 гр. моцарела, сол и черен пипер, малко чили; 50 мл уиски (водка, ракия без аромат), бучка масло и май това е...
Изпълнението е лесно:
Телешкото се реже на две големи пържоли, леко се начуква, опиперява се и се слага в подходяща съдина и залива с уискито. Обръща се няколко пъти в течността и се оставя на спокойствие в хладилника за няколко часа. Може да се добавят и 2-3 с.л. соев сос.



В дълбок тиган се слагат 5 ч.ч. вода и се загрява до завиране. Царевичното брашно се изсипва наведнъж и бърка енергично като силата на котлона се намаля наполовина.  Като започне лопатката да прави диря, е готов. Не се соли, а в него се слага настърганата на ситно моцарела и се разбърква до разтапянето й. Добавя се и 1/2 ч.л. черен пипер.
 



 Тавичка с размери 20х25 се застила с хартия за печене и топлият качамак се изсипва в нея.
Хитрина: хартията добре се намокря, намачква се леко и тогава по-лесно за застила и заема формата на тавичката.






 Качамака бързо стяга в хладилника и се оставя там- докато дойде време за сервиране.
  В тиган се загрява 1 с.л. мазнина и две парчета телешко се запържват от двете страни максимум по 3-4 минути и се вадят върху дъска да си починат малко, а в мазнината се сипва маринатата и бучка масло. За 2-3 минути сосът е готов.

В голяма плоска чиния се нареждат парчетата нарязан качамак, върху тях се слага тънкофайски нарязаното телешко и се залива със соса.

Дзверска вкуснотия...










П.П. телешко - 4,00 лв, моцарела - 1,30 лв; цар. брашно - 0,25 лв; Май уискито идва най-скъпо - около 1,50 лв.
Ами това е ...

Наздраве! И да ни е вкусно!












1 коментар: