неделя, 2 август 2015 г.

Хрупкави тиквички на фурна



Е, точно тези тиквички, на които сега им е сезона, щяха да влезнат в графата "полезни съвети", но след като си имат снимки, ще бъдат в отделна публикация.
На кой не му се искат хубави тиквички, с хрупкана коричка и при това с малко усилия ? няма такъв ....  Аз съм първият, който ще каже, че мрази висенето до котлона, пръскането на олио и каква ли не още гадост ... 
А по този начин - за 5 минути труд и 30-а минутки "чакане ", направо невероятно вкусно хапване ...
Заслужава си да се пробва от всеки любител на тиквичките.




Всичко е много просто: тиквичките се измиват, нарязват на кръгчета и слагат в голяма купа. Заливат се в 2-3 с.л. соев сос, толкова балсамико, една идея сол, поне 1 ч.л. бял пипер, толкова риган и мащерка като не бива да се забравя и чесънчето на прах. Разбъркват се няколко пъти и се оставят да преседят в хладилника поне час. Сетне им се капват 2-3 с.л. овкусен зехтин и пак да си преседят малко. Оцеждат се от маринатата, леко се подсушават и обилно се овалват в царевично брашно, в което са смесени малко сол и риган. (Коричката ще стане по-дебела, ако се изчака малко брашното да се овлажни и се овалят още веднъж в него).
Нареждат се в леко намазнена тава за печене на тиквички и картофи (който няма такава - в обикновената тава на фурната, застлана с хартия за печене) и във фурната на 180 С с вентилатор ...


Максимум за 25-30 минути и имаме страхотно хрупкави и вкусни тиквички.
Никакви мазнотии, никакви вредни неща ...

Могат да се сервират с млечно-чесново сосче.

П.П. Ако не се овалят в брашно и са нарязани на по-тънко, се получава нещо като хрупкав чипс от тиквички.
(В Гърция доста место го сервират по кръчмите, като обилно го поливат със зехтин и пресован чесън).

П.П. По същия начин се приготвят и патладжаните ... Уф, с един пост две рецепти!

Уф, бях обещал за цената? - ами при цена 0,40 лв/кг тиквички какво да я смятаме ?