сряда, 29 юли 2015 г.

Запеканка с тиквички


Поредното лятно ястие с тиквички, което се приготвя изключително лесно, а става много вкусно и ефектно.
Необходим ни е един лист бутер тесто с размери малко големи от тавата, в която ще се пече ястието; 3-4 тиквички, 1-2 големи домата; приблизително ч.ч. прясно мляко; поне 3 яйца и 150 грама кашкавал. Разбира се малко сол и черен пипер на вкус и 1 ч.л. риган.



Тавичката леко се намазнява, бутер тестото се наръсва с малко брашно и се разточва, след което се слага в нея така че да покрие и стените й. Никакво значение дали ще се накъса, покрива се с парченце и готово.
 2/3 от кашкавала се нарязва на филийки и се слага тук таме върху тестото.





Тиквичките се режат на колелца и нареждат с леко застъпване. Тук таме се слагат парченца от доматите и малко настърган кашкавал.
Процедурата се повтаря и за втория ред тиквички.



 



 Млякото се смесва с яйцата и подправките и с тази смис се заливат тиквичките. Настъргва се останалият кашкавал и се посипва с останалите нарязани домати.
 (към сместа може да се добави 1 с.л. брашно и 1/2 ч.л. бакпулвер, но този метод не ми допада)








След около 45 мин. печене в предварително загрята на 180 С фурна, се получава ей този страхотен резултат. 

Лесно и вкусно. За около 4 лв - поне за четирима.











 П.П. оказа се, че на другия ден, след престои в хладилника е доста по-вкусна...