вторник, 7 юли 2015 г.

Печени свински ребра със зрял фасул на фурна


Едно типично нашенско ястие, което все по-рядко и по-рядко присъства на трапезите ни и то съвсем незаслужено.
Приготвено удачно, е и невероятно вкусно, а не само полезно. Няма да философствам за ползата от бобените и т.н., но ми е странно, че все по-често ги пренебрегваме. Изненадваме понякога като чуя, че бобът се готви трудно или "ние боб не ядем". Както и да е, това е друга тема...
Само да уточня отнема време, но се готви лесно - с минимум усилия, вкусен резултат.

За 4-6 порции са ни необходими 1,5-2 ч.ч. боб; едно парче свински ребра с кост около 0,8 кг и минимум подправки.

Първо за боба : бобът се измива, сипва се в една голяма купа и залива със студена вода и се оставя така няколко часа да се накисва. Може и цяла нощ да престои (зависи от боба). (За варенето е удачно да се ползва тенджера под налягане, но ако няма такава, не е фатално - и обикновената върши работа, но отнема повече време. )

Паралелно се подготвят и ребрата: като се сложи боба да се накисва се захващаме и с тях. Подготвя се маринатата за тях: 1 с.л. кафява захар, по 1/2 ч.л. черен пипер и кимион; 1 ч.л. червен пипер и 1/2 ч.л. лютив червен пипер; 1 с.л. горчица; 1 ч.л. риган; 1 ч.л. балсамико и 1-2 с.л. зехтин. Всичко това се смесва в купа и сетне ребрата се мажат обилно.
(Е и един малък трик - в йенската тавичка, в която ще се пекат ребрата, се сипват всичките подправки и ребрата се овалват хубаво и оставят в тавичката, която се затваря с капа си. - Не се цапат излишни съдове и т.н.).
Така овкусените ребра се оставят в хладилника.

Двете продедури са отнели не повече от 10 минути.

Втората част е на накиснатия боб се излива водата и се пресипва в тенджерата като се налива отново вода в съотношение 1: 2,5 и 1:3, не е фатално и да е повече водата. За това ястие се добавя 1 глава лук, 1 морков и 1-2 скилидки чесън, 2-3 с.л. олио и 1-2 ч.л. джоджен. Вари се около 1 час от завирането в тенджерата под налягане. (в другата тенджера - може и да си покъкри и 2 часа - пак зависи от вида на боба).
N.B. Сол не се слага! При предварително слагане на сол рискът бобът да си остане "дрънкащ" и хрупав е огромен.

В момента на поставяне на тенджерата върху котлона, тавичката с ребрата се вади и прехвърля във фурната на 150 С. И се забравя там докато бобът се свари и поизстине малко. 
Свареният боб се прецежда и опитва на вкус (това определя какво още да му се сложи).

Йенската тава се вади от фурната, внимателно махаме капака и бобът се сипва в нея.



 В тавичката се е отделила достатъчно течност, опечените ребра се обръщат от другата си страна. Сега е моментът да се сложи солта, смления черен пипер, още една лъжичка джоджен, чубрица и т.н.


Отново се връща във фурната и се пече до зачервяване на боба на 180 С - приблизително час. 
 Сервира се направо с тавата като ребрата се нарязват.


Препоръка и към мене си: Следващия път при дозапичането ребрата ще ги нарежа поотделно.
Разбира се, че всеки може да сложи в тавата и лук, и морков, и друг подходящ зеленчук - домат, напр., или подправка (нарязан магданоз) и т.н., но предпочитам чистия вкус на боба и месото.



Няма коментари:

Публикуване на коментар