четвъртък, 30 юли 2015 г.

Пуешки крила на фурна

 Едно пуешко - много вкусно, запечено във фурната - страхотна вечеря, с която човек може да се "отсрами" дори и пред гости и при това изключително бюджетно ястие...
 Патешко ползвам доста често - основно заради гъшата мазнина, с който изобилства, но пуешките крила и маншон ги откри половинката, а от мене-сготвянето. Да си призная честно този вид месо за мен си е направо откровение - на моята възраст и човек, който поне твърди, че е ял почти всичко (включително и безумни екзотики като паниран бамбук, лястовичи гнезда, паниран скакалец, змийски пържолки, магарешки кюфтета - да не изброявам, че ....), а се оказа, че под носа му имало нещо изключително вкусно и не без значение изключително полезно месо.


Та ето ги : пуешкото крилце вляво и вдясно пуешкия маншон (демек горната част от крилото) - повярвайте - което се вижда на снимката не може да се изяде от един човек, освен ако не е "гьормелик", както казваше Баба.
За маншона друг път, сега готвя крилата.


За четири порции са необходими 4 пуешки крила, около 1 кг пресни картофи и 2-3 моркова. Освен това - 1 глава лук, 1 глава чесън, 5-6 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, клонка босилек и розмарин (едно стръкче) и сол на вкус.  Сетне ще потрябват още сол, черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер (може и мъничко лютив - въпрос на вкус) и поне една супена лъжица мед или мармалад или сладко ...

  Измитите и почистени крилца се слагат в тенджерата на мултито заедно с необелената глава лук, чесън, зрънцата бахар и черен пипер, дафиновия лист, босилека, розмарина и поне 1 ч.л. сол. И поне 1 л вода.
 Варят се до готовност. Вадят се от бульона и се прехвърлят в тавата дето ще се пекат.
Бульонът се прецежда през домакинска хартия или ситна цедка и всичко в цедката се изхвърля- без чесъна.



  Картофите се обелват, нарязват на половинка (ако по-малки) или на четвъртинки, добавят се и почистените и нарязани моркови. Леко се осоляват и опиперяват.
      Личва им се едно-две черпачета от бульона, но да не ги покрива.






Сварените крилца още един път се опиперяват и намазват с червен пипер.
Слагат се върху наредените картофи, но така че до тях да не достига от течността.
 И хоп във фурната на 200 С и се пече до готовност на картофите. Необходими са около 45-50 мин. (зависи от фурната и начина на печене).

 Когато картофите са омекнали, се вади тавата и се осъществява най-важния момент ... С размития мед в 1 ч.л. вода се намазват крилцата и се връщат да поемат ей този хубав загар.
В конкретния случай бидоха намазани с шипков мармалад и бяха .... Хам Хум...

Дзверска вкуснотия и много затъжена за хубаво пийване...



П.П. и както съм обещал - за цената. 1 кг пуешки крила струва цели 2,60 лв. Тези бяха точно 1 кг и на картофите и всичко останало   щедро им отпущам 1 лв - та общо 3,60 лв. Направо бюджетна вечеря за 4-ри големи човека....
А забравих и за бульона, дет артиса - невероятен, ароматен и става за няколко готвенета - супа, сосове и т.н.

5 коментара:

  1. Остава, да кажете ,откъде купихте пуешките крила. Нещо не ги виждам по магазините. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако сте в района на Пловдив пуешки клила има в магазина на Ново мес на асеновградско шосе,струват 2,50 лв.кг.пс.Сготвих по рецептата стана много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  3. За да съжаление не съм от Пловдив, но благодаря

    ОтговорИзтриване
  4. Аз купих крила от Лидел в Созопол.

    ОтговорИзтриване
  5. От лидъл си купих,сега ще готвя😊

    ОтговорИзтриване