сряда, 22 юли 2015 г.

Броколи със сирена

Поредната вкусна запеканка с броколи като замяна на тиквичките, патладжаните и другите зеленчуци, които през лятото стават направо еднообразни, независимо от начина на приготвяне.
 В зависимост от броя порции количествата могат да варират, но за 4 порции ни е необходима една голяма глава броколи, 2-3 моркова; около 250 грама сирена (хубавото е, че се ползват всякакви изостанали сирена в къщи - краве сирене, топено сирене, кашкавал, гауда, синьо сирене - каквото има по малко); поне 2 яйца и ч.ч. прясно мляко (може и готварска сметана); 1 ч.л. черен пипер и риган.

Броколите се накъсват на розички, морковите се нарязват на ивички с белачката за зеленчуци и се варят на пара до полуготовност.

Нареждат се в леко намаслена тавичка.
 Сирената се настъргват, смесват се с яйцата и млякото и подправките.
С тази смес се заливат броколите.

Пекат се във фурната на 180-200 С за около 30-40 минути (до хубаво зачервяване).

Бързо, лесно и вкусно!