четвъртък, 23 юли 2015 г.

Гевречета - от .... ?


Това действително са гевречета и то дзверски вкусни и апетитни, но са от мляно месо, т.е. геврета-кюфтета или кюфтета-гевречета.
С тях  гостите ще бъдат приятно изненадани като им се поднесат ...

Все пак продуктите: 0,650 кг мляно месо; по 1/2 ч.л. черен пипер и кимион; (по 1/8 ч.л.  бахар и канела, и лютив червен пипер, ако искаме да придадем на кюфтетата по-екзотичен вкус); 1 скилидка чесън и 1 малка главичка лук - нарязани на ситно (за предпочитане е настъргани), 2 кубчета лед (2х2 см).  
Всичко се смесва и каймата се меси на ръка поне 10-а минути (може и на почивки).

 
Ползвам ей такъв ринг - от кутийка доматено пюре - точно 80 грама кайма.













Отделената кайма се намазнява с олио и се сплесква с длан като питка.










В средата на "питката" с пръст се пробива дупка и внимателно се оформя като геврек.










Така оформените гевречета се слагат на домакинско фолио върху картон, завиват се пак с фолио и се пращат във фризера или камерата на хладилника - поне за час.






Скарата силно се загрява, напръсква се с пулверизатора с мазнина и кюфтета-гевречета се пекат от двете страни до готовност. Обръщат се с лопатка. (не че се разпадат, де).

При сервиране във всяка дупка се пъха по едно сварено падпъдъче яйце и се наръсват с някаква зелентийка.






 Ефектно и лесно.


Дверски вкусни "гевречета"!