събота, 6 юни 2015 г.

ПУЕШКО - бирен кебап


Пуешкото си стоеше и ми се усмихваше - какво ще направиш сега от пресни пуешки бутчета (почистени изцяло)?
В интерес на истината доста му се бях позамислил - хем ми се искаше да е нещо по-така, хем да е по-сочно, че все ми се вижда сухичко ... Е и така се появи "пуешкото бирен кебап".
Необходими продукти за 4 порции:
около 800 грама пуешко - от бутчето; 1 главичка лук; сол и черен пипер на вкус; 1 бутилка бира
(по желание 1 цяла главичка чесън и 3-4 парчета пушен сушен домат)
3/4 ч.ч. ориз, шепа грах; шепа замразен зелен фасул; зелен лук - 3-4 стръка; сол и черен пипер. Оризът носи и други подправки, но в случая добавих само 2-3 листенца джоджен
В добавка и една ивица бутер тесто - 5 на 30 см. (но това беше просто добавка);

Изпълнението го правих основно в мултитенджерата (т.н. "кукър"), че става с по-малко грижи, макар и не по-лесно, защото се правят и допълнителни операции ...

Лукът се нарязва на ситно, а пуешкото на сравнително ситни кубчета 2,5 - 2,5 см (при пърженето се свива малко). Кукъра се включва на програма "пържене" за 20 минути, слагат се 2-3 с.л. олио и като загрее мазнината се пуща лука в купата, а след 3-4 минутки и месото. Разбърква се два три пъти. 

 

  Когато месото пусне течността си, добавих 1 цяла главичка чесън и 3-4 парчета пушен сушен домат.

   Към 20-та минута, течността е почти извряла и месото остава на мазнина. Чесъна и доматите се вадят. Чесънът може да се изстиска и да се върне обратно. Соли се, слагат се черен пипер и се излива бирата. Кукърът се включва на програма "готвене" за 20 мин. и се забравя.  Докато месото се задушава в бирата, бутер тестото се нарязва на банички (аз го нарязох на четири-за всяка порция по една), но за предпочитане е на по-малки парчета (защото сетне ги рязох на по 3). Леко се осолява и се слага в предварително загрята фурна на 180 С- да се пече до зачервяване.

     Предишната манипулация е отнела 1 минутка и е време да се приготви ориза. Ситно нарязания лук се запържва в 2 сл. олио (зехтин и или масло), добавя се ориза и като стане прозрачен (стъклен) се добавя течността - чашка бяло вино и бульон. Кой с каквото разполага - или пък само вода. (В общи линии винаги поддържам една бутилка бяло вино за готвене и доста замразен бульон във фризера - като остане от нещо си и в пластмасови бутилки и вързан в найлонова торбичка - хоп във фризера). След няколко минути, се намаля силата на котлона (от 9-та на 6-та степен), добавят се замразения грах и делен фасул, солта и черния пипер. И го чакаме да стане. Пресните подправки се слагат в края на варенето.
    Докато оризът се готви, кукърът е сготвил месото и то е омекнало и станало пухкаво. С решетъчна лъжица се вади месото и слага в затоплен съд. Време е да се направи и соса: размиват се 2 с.л. царевично нишесте н малко водичка и се слагат в бирения бульон от варенето на месото. Хоп и бучка месо и след 3-4 минути и сосът е готов.
   (Сосът може да се направи и по традиционния начин - със запържване на брашно в тигана в масло и добавяне на бульона от варенето).
   Впрочем бирата почти не се усеща.
   От там нататък вече се бърза - ароматите събуждат страстите у гладните и никой не ще да чака. Оризът се слага в малка купичка и се хоп в чинията като топка, около него месото и баничките, залива се обилно с бирения сос. Ако остане време за украсяване, малко нарязан на ситно магданоз и ..... приятен апетит с дзверски вкусния пуешки бирен кебап.