четвъртък, 11 юни 2015 г.

Пикантни шишчета от скариди на пара


 Необходими са ни по-едри скариди (от типа на тигровите), соев сос, смлян бял пипер, лимонов сок, пикантен сладко лютив сос (продават такъв почти във всеки магазин).



С остър нож се почистват всички мустачета, крачета и др.п. Скаридата се цепва по средата, вади се централната вена (черно-синя) и се почистват вътрешностите от към главата.
 Нашите скариди са готови за мариноване.


  Скаридите се слагат в купа, заливат с 2-3 с.л. соев сос, 2-3 с.л. лимонов сок, 3-4 с.л. от сладко лютивия сос, малко черен пипер и ги оставяме да преседят на хладно 3-4 часа.

 

Нанизваме по три броя на шишче и в кукъра да се варят на пара - 10-а минутки са им напълно достатъчно.

Щом сменят цвета си и се зачервят от срам, са готови ... 




Невероятно мезе към водката...