четвъртък, 4 юни 2015 г.

Гъши дроб с черна бира


Един лесен и непретенциозен начин да се приготви бързо гъши дроб.
Колкото и да ми обясняват ДоФтурите, че е вреден, си го хапваме в къщи с удоволствие и то доста често. Приготвям го по най-различни начини и сега ще споделя поредния такъв начин:
Необходими са ни - гъши дроб (около 500 гр. са предостатъчни за двама човека); черна бира; сол, черен пипер - на вкус, 1 ябълка, сладко от боровинки.

Изпълнението е от лесно по-лесно:  почистваме дроба от ципи и жили, ако има такива; и за забравяме в една купа с черна бира за два часа. Сетне солим, прехвърляме в тавичката за печене и наливаме малко от бирата.И във фурната на 180 С - за 15-20 минути.

(Последните 5 минутки, намалям температурата на 160 С и включвам вентилатора.) Така получава един приятен загар...
Докато дробчето си се препича, нарязваме на тънки кръгчета ябълката и ги запичаме от двете страни в добре загрят тефлонов тиган -
демек правим ябълков чипс.

Отделяме и няколко минутки да направим
едни пърленки 
Готовия дроб оставяме леко да изстине.

Част от течността от печенето - 2-3 с.л. размесваме със сладко от боровинки (моето беше малко и добавих желе от дюли - леко киселичко и му придаде един ей такъв вкус ...)

Готови сме да сервираме - лист маруля, накъсана пърленка, резените дроб - помежду им от ябълковия чипс и обилно поляти със сосчето.

Дзверска вкуснатия ...