събота, 13 юни 2015 г.

Заек в гърне



Невероятно вкусен заек, приготвен в глинено гърне.


Необходим ни е един заек, 100 грама бекон (английска сланина с месо)- нарязан на ивици, 2 глави чесън, 6-7 глави лук, 3-4 моркова,1 500 грама печурки; шепа сушени домати (ползвам ги, защото имам доста от тях); 250 мл бяло вино;  сол и черен пипер на вкус; риган; царевично брашно за овалване и мазнина за пърженето.

Изпълнението е лесно: заекът се нарязва на порционни парчета, които обилно се овалват в царевичното брашно смесено със сол и черен пипер. Докато месото си почива, в тигана се загрява малко мазнина (2-3 с.л.) и в нея се запържват парченцата бекон. Прехвърлят се в тенджерка и в същата мазнина се запържва заешкото месо.


  Докато месото се пържи на порции, се нарязват зеленчуците - предпочитам чесъна да е на цели скилидки, лука и морковите на ситно, а гъбите на по-едро.


 В същата мазнина се запържват чесъна, лука, морковите и гъбите. Слагат се и сушените домати, сол, черен пипер, риган и се налива виното. Оставя се да покъкри не повече от 10 минутки.
 


  На дъното на гърнето се слагат 2-3 дафинови листа; отгоре се изсипват зеленчуците, върху тях парчетата заек и най-отгоре парчетата бекон. За разкош може да се "хвърлят" и 3-4 резенчетата лимон.
 От малко брашно и водичка се замесва тесто с него се запечатва капака  на гърнето. Слага се във фурната и се пече 1 час и 45 минути на 200 С или 2 часа на 180 С.


  Ами това е ... Сетне идва моментът да се насладим на изключително дзверски вкусното зайче с хубаво питие ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар