четвъртък, 11 юни 2015 г.

Кокошка с булгур


  Това е едно изключително вкусно ястие, което се приготвя с минимум продукти - на практика са само два - хвъркато и булгур. 
  Преди време бях на гости при едни приятели, които ме бяха поканили на обяд "изненада" - домашен петел с булгур. Беше нещо безумно вкусно. Мина се време и съвсем наскоро случайно в един магазин пакет с ситно натрошен булгур (точно такъв дет тогава ми показаха, че са ползвали) и веднага направих асоциацията с Петела. Да ама кат няма домашен петел, к`во праИм ?  Ами просто го заменяме с домашна кокошка (поне такава имам със сигурност във фризера) ... Е, ако и това го няма, заменяме с голямо пиле от магазина ... Само да е по-голямо и по-тлъстичко!

 Необходими са ни една домашна кокошка (нашата бе точно 2 кг), 400 грама булгур (от ситния или натрошен булгур - продават го почти във всеки магазин), 1 глава лук, 1-2 ск. чесън, сол и черен пипер на вкус.

 Приготовлението е сравнително бавно, а този път нямах и много време и ползвах тенджера под налягане - с нея става значително по-бързо.

 Измитата кокошка заедно с малко сол се сварява до пълна готовност в тенджерата под налягане. (По желание може да се сложат чесън, лук, морков, дафинов лист и куп други неща, но исках да си запазя вкуса на домашната кокошка и затова само солчица). Кокошката се оставя да се поохлади и се обезкостява и месото накъсва на едри късове.

 Докато пилето се изстудява, в тенджерка в малко загрята мазнина се запържват чесъна и лука, добавя се булгура - за 3-4 минутки, колкото да го "грабне огъня". Залива се с приблизително 800 мл от бульона дето варихме кокошчицата и оставяме да покъкри 10-а - 15-т минутки.



 В леко намаслена тавичка смесваме месото от кокошката, добавяме сол (ако има нужда), малко Чърно пиперче и хоп във фурната на 180-200 С - за не повече от 30-а минутки.- колкото да се посгъсти и позачерви.
 Предпочитам да е по-сочно и го оставих точно така.





Сосчето може да се отапя, булгурът се е разкапал и поел всички аромати на домашната кокошка.

Дзверска вкуснотия.

Е, ако има Петел - ще е по-добре, но и така става ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар