събота, 9 май 2015 г.

Питки от извара


Преди няколко дни едно форумско другарче - Кро, беше фотнала една рецепта от някаква брошурка от Нощта на музеите - не знам дали мога да я покажа тука, без да я питам и докато не получа отговора й, няма да я покажа.
Самата рецептичка е изключително простичка, но ме заинтригува и реших да я ползувам като основа на моите експериментални питки с извара:

Продукти: 450 грама обикновена извара; 150 гр. брашно; 1 яйце; 1 ч.л. захар; 1 ч.л. суха мая, 1-2 с.л. олио.
Сол се слага само при необходимост (зависи от изварата).

Приготвянето също е простичко:
В пресятото брашно се добавя маята и захарта. В голяма купа се слага изварата, чуква се яйцето и се изсипва брашното и започва да се меси с ръка. Става едно такова малко по-особено тесто - леко ронливо някак си. Меси си няколко минути като през цялото време ръката се намазнява с олиото, докато и то се поеме от тестото. Всъщност месено е повече необходимо, за да се намачка добре изварата и да се получи хубава еднородна консистенция (че моята извара беше по-скоро на бучки).

Оставя се да втасва покрито и на топло място - за около 1 час. За разлика от другите теста не набухва много осезаемо.
Фурната се загрява на 200 С. Оформят се питки - направих едни продълговати, други - кръгли, които резнах с ножа на няколко места.
Намазах ги с малко мед размит във водичка. Продълговатите посипах със сусам.
След 25 минути печене във фурната из цялата къща се носеше неустоим аромат, а питките бяха станали фантастични.
Оставят се да поизстинат малко върху решетка.
Пухкави и невероятно вкусни.


А тук слагам рецептата от Брошурката след като получих съгласието за това: