събота, 9 май 2015 г.

Кюфтета от извара и спанак



Ето още едни и изключително лесен начин да се на направят пролетни кюфтета от извара и спанак.

За 4-5 възрастни ящни човеци са необходими около 500 грама извара, 1 яйце, 500 грама спанак, 1 /2 ч.л. черен пипер, идея индийско орехче; 1-2 с.л. брашно и олио за пържене;
Нарочно подправките са толкова малко, за да се усеща вкуса на изварата и спанака.

За приготвянето направо няма какво да пиша: спанакът се почиства, бланшира се за 1-2 мин. във вряла вода (с малко сол), веднага се залива със студена вода и след като се изцеди се нарязва на ситно.
В голяма купа се смесват изварата, спанака, яйцето и в зависимост от изварата се добавя малко  брашно, накълцания на ситно спанак, както и подправките. По желание може да се сложи лъжичка сода, загасена с малко оцет.
Оставя се да си почине от интервенцията:

С мокри ръце се оформят кюфтета и се пущат силно загрята мазнина да се пържат.

Мазнината трябва да стига до половината на кюфтенцата. Пържат се от двете страни не повече от 2-4 минути - колкото да се зачервят....

Дзверски вкусни - сервират се с млечно-чеснов сос, майонезен сос и т.н.