неделя, 3 май 2015 г.

Луканка с гъби (яхния)


 Това ми едно много любимо ястие - яхния с луканка, особено когато в хладилника е поизостанало някакво парче луканка (наденица или суджук) и е започнало леко да се втвърдява и не е за дъвчене от стари хора  като мене.
 Тази яхнийка я обичам най-вече с праз, но като няма праз, а има луканка?
 И така :
 Необходими продукти (ориентировъчно за 2-3 порции) - парче луканка поне 150 грама, нарязана на тънко; 4-5 стръка зелен лук и 1 стрък пресен чесън; около 300 грама гъби печурки, нарязани на филийки; щипка риган, сол и черен пипер на вкус ...

Приготвянето е страшно лесно и бързо - не повече от 20 минути.
 Лука и чесъна се нарязват на ситно и се запържват в малко мазнина за 2-3 минути, добяват се нарязаните гъби и като омекнат се дабавя една ч.л. брашно, нарязавите късчета луканка и се сипва малко водичка (около к.ч., но може повече, ако я харесвате по-течна); След 4-5 минути се добавят подправките и след около 4-5 минути яхнията е готова.