неделя, 17 май 2015 г.

Банички с козе сирене и пресен лук


Отдавна не ги бях правил и за пореден път сме очаровани. Не е нещо ново, но все пак ...

Необходими са ни кори - за предпочитане е от тези триъгълните,печени на сач, но ако няма от тях може и с обикновени, които се нарязват; две яйца, половин кофичка кисело мляко, около 250 грама козе сирене; една връзка зелен лук (само зелената част); един стрък пресен чесън (само няколко пера); половин връзка магданоз; черен пипер. Е и малко олио за намазване.

Да ги направим изобщо не е трудно: сиренето се намачква, смесва с останалите продукти като зелентиите се нарязват на ситно.

 
Както си е кората откъм широкия край се слага 1 препълнена супена лъжица от плънката.













Леко се намазнява по ръбовете и се навива на пуричка.














Подготвените банички се прехвърлят в тава, покрита с хартия за печене и обилно се намазват с разбито яйце.

Може да се намажат и с прясно мляко и с друго - въпрос на предпочитание.

Може да се наръсят със сусам - също въпрос на предпочитание.






Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С - за около 25 минути.











 


Страхотно вкусни - и топли, и след като изстинат ...

Стават и закуска и за предястие
(е не съм убеден, че са най-доброто мезе за бърбъна).