неделя, 17 май 2015 г.

Гювеч от свинско в гърне



Преди два дни ми подариха ей това гърне:



истинско, ръчна изработка, печено в пещ на дърва ....

страхотно подходящо и за фурната, и за всички видове котлони (без индукционни)






Нямах търпение и реших да отпретна в него един бърз гювеч и то по най-мързеливия начин и това си му е най-доброто на гърнето, че всичко се слага в него в суров вид и просто се забравя за няколко часа във фурната.

И така: необходими са около 1 кг свинско месо (от плешката, от бута, а и защо не от гърдите), нарязано на няколко (4-5) едри парчета ; 300 грама гъби печурки; 4-5 глави лук; 1-2 домата; 5-6 скилидки чесън; около 1 кг картофи (обелени и нарязани на половинки или четвъртинки, ако са много големи); 1-2 с.л. олио; сол, черен пипер - на вкус. Носи и сухи подправки - предпочитам риган около 1 ч.л.

Изпълнението е изключително просто: в гърнето се сипва мазнината, слагат се месото и върху него започват да се нареждат всички продукти.
без да се соли и без картофите.
добавих и малко зелен лук и нахут - ей така за разкош. Капва се съвсем малко вода - не повече от 50 мл и гърнето се слага в студената фурна, която се включва на 150 С, като след около 20-а минути се усилва до 200 С.

След един час гърнето се вади от фурната, нарязаните картофи се слагат отгоре, леко се осолява и гърнето се връща за още един час - да си се пече.


След този един час имаме един разкошен дзверски вкусен гювеч. 
Сервира се направо с гърнето на масата и Наздраве ..

Няма коментари:

Публикуване на коментар