неделя, 26 април 2015 г.

Качамак с печено агнешко


Тези дни между Великден и Гергьовден май сме обречени да ни артисва по някое парче печено агнешко. Идва момент, когато започва да ти омръзва с разни зелентии, ориз и какво ли не ... 
Идеята да го поднеса печеното агнешко по този начин ми хрумна покрай пакета царевично брашно в шкафа, докато търсех нещо си.
С големи върху пакета беше написано - качамак със сирене, позагледах се и най-отдолу чета - "може да се поднесе и с късчета месо.
Е пък, печеното агнешко не е ли месо и може ли да стане на късчета?
Качамака го приготвих по рецептата от опаковката, като малко я видоизмених и така се получи едно страхотно дзверски вкусно печено агнешко с качамак.

Необходими са ни печено агнешко, което се накъсва на парченца и леко затопля.

За качамака: 200 гр. царевично брашно, малко сол - на вкус; 50 гр. масло и 1 л прясно мляко (е в случая около 700 мл прясно мляко и горе долу по 150 мл вода и сос от печеното); (и идея черен пипер - аз си го обичам, а и никъде не пише, че в качамака не може да се слага).






Приготвяне: млякото се кипва с 50 грама масло, посолява се и 
постепенно се прибавя
царевичното брашно. 
Сместа се вари при постоянно бъркане, докато се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда.









Качамака се прехвърля в чиния
и отгоре му се слагат късчетата печено агнешко.

Не е необходимо да се добавя допълнително масло, защото вече в него е сложено и малко от соса от печеното.








Е, който желае може да препържи малко масълце с чървено пиперче и да го ливне отгоре.

Направо си е красота! И
при това дзверски вкусна...