сряда, 22 април 2015 г.

Миди в просеко сос



 Те вкусни миди се появиха след краткия ни морски уикенд. В рибния магазин открих тези невероятно пресни миди, доставени само преди малко, както и червен барбун (който си чака реда да бъде приготвен тези дни).
 Не ми се искаше да ги приготвям по традиционния начин, а ми се прищяха ей така - малко по - пикантни:
 Необходими ни са 1 кг цели миди; 3/4 бутилка просеко (италианско пенливо вино, но и някое от нашенските пенливи вина върши същата работа - просто се оказа, че в къщи има само такова); 100-а грама масло; 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно; 1 ч.л. царевично нишесте; сол и черен пипер на вкус.
Приготвянето е изключително лесно и бързо:

 Мидите се измиват и почистват с четка.
В действителност това е най-трудоемката
 част от приготвянето им.

 В тенджера се загрява маслото и в него се запържва чесъна; 
слагат се мидите, долива се виното;
овкусява се със солта и черния пипер.


Мидите се варят не повече от 5-7 минути, но може и повече - докато се разтворят черупките им.

С решетъчна лъжица разтворените миди се прехвърлят в чиния. Тези, които не са се разтворили, се оставят да поврат още малко (ако не се отворят, значи не ги бива и се изхвърлят).
1 ч.л. нишесте се разтваря в малко хладка вода и слага при соса от варенето - леко да се сгъсти. И с него се заливат мидите. Може да им се капнат и няколко капки сок от прясно изцеден лимон.


Сервират се още топли - вървят си с винцето (или бира, който пие такава). Ароматът на просекото е неустоим, а мидените яки са дзверски вкусни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар