събота, 21 март 2015 г.

Кюфтета от гъби


Ще споделя този път едни наистина безмесни кюфтета - само от гъби и то с минимум продукти.
Необходими ни са 1 кг печурки, измити и почистени;  1-2 глави лук, нарязан на ситно; 1-2 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус и около 1 ч.л. сух риган; 1 яйце; галета и разбира се олио за пържене.

Приготвянето е от лесно по лесно:В тигана в малко силно загрято олио се запържват последователно чесъна, лука и се добавят нарязаните на ситно гъби.


Задушават се до изпаряване на течността - т.е. добре да се сгъстят. Тука е и най-трудния момент, че трябва да се бъркат почти непрекъснато.

След това се оставя съдинката настрани - хубаво да изстине. Удачното е, че ползувам дълбок тиган и не се цапа друга съдина.
 
Тука издавам една хитринка - ама изобщо не обичам да давам пари за галета. Предпочитам сам да си я направя - както в случая (докато гъбената каша изстива).
В едно домакинство почти винаги има сух хляб. Натрошава се и се смила в блендера. Пресява се през сито.
Галетата е готова.
Едрите парчета, които остават в ситото, отиват при гъбите.
 В изстиналите гъби се добавят, солта, черния пипер, ригана и яйцето. И се омесват. При мене си бяха доста гъсти и не се наложи да слагат повече галета - отиде ми само около 2 с.л.
 С влажни или намазнени ръце се оформят кюфтетата, овалват се в галета и се слагат за малко във фризера - за 20-30 минути.
 Пържат се в силно загрята мазнина, която да им стига поне до половината и то до зачервяване.
Не е необходимо да се препържват.
Оцеждат се върху кухненска хартия.

Могат се сервират със зелена салата, домати или пък млечно-чеснов сос и т.н.
Въпрос на вкус.

ПП като бележка:
Тези в случая ги правих с кафяви печурки, но те пък са по-скъпички, а и не вярвам да са по-вкусни отколкото с обикновени бели печурки.


 Втори вариант:
Все пак съм си основно месоядно и направих втори вариант.
Почти половината от гъбената "кайма" отделих и смесих с 200 грама истинска свинска кайма, добавих и малко кимион и оформих пак кюфтета. Тъй като не се сетих да ги отделя, се смесиха с останалите и бяха почти неотличими - единствено по лекия аромат на кимиона. 
 Каймата почти не се усещаше и дегустаторите дори ги харесаха повече.

 Вкуснотия - дзверска.
След като не успях да ги снимам готови - кой ще те остави?!