събота, 14 март 2015 г.

Хляб - в тенджера



Често правя хляб, особено в почивните дни, когато му мързи да се измъкна навън, за да пазарувам. Или пък, ако се окаже, че хлябът е свършил... То едно такова хлебче у нас стига за три дни, така че ...
За направата на хляб почти винаги ползвам моята мързелива рецепта за лесно тесто.

Необходими са 500 грама пресято брашно, по 1 ч.л. сол, захар и суха мая, около 300 мл хладка вода, 1-2 с.л. олио.

"Омесването" на тестото е от лесно по лесно:
В купата с брашното слагам солта, захарта и маята, разбърквам с дървена шпатула, като в средата правя нещо като кладенче и в него изсипвам наведнъж цялото количество с вода. Разбърквам с дървената шпатула колкото брашното да поеме течността, не отнема и минутка даже. Изсипвам олиото - малко в купата, а другата част върху ръцете си, оформям тестото на топка и го пъхам в найлонов плик. Пликът с тестото заминава в хладилника за една нощ.
На сутринта е бухнало красиво и направо е тръгнало да търси стопанина си.
С това тесто може да се прави каквото душа сака: става и за питка, и за питки, дори и за мекици, а за пици е направо превъзходно. Еластично е, може да се премеси наново. С една дума си е направо универсално. 
Този път реших да направя хляб и не какъв да е, а селски хляб, опечен в чугунената тенджера.
Започва се от тенджерата - леко се намаслява по дъното и стените, слага се малко брашно вътре, затваря се с капака и се разтръсква. 


 Върху набрашнена обилно дъска тестото се оформя на голям правоъгълник:

Сгъва се на две и леко се притиска.













Завърта се настрани и двата срещуположни края се прегъват един към друг. Става нещо като плик.











Така оформеното тесто се слага с "шева"
отдолу в тенджерата.
Оставя се да втаса поне половин час.












С остър нож му се правят няколко разриза отгоре.


Тенджерата се похлупва с капака и се слага във фурната, а тя се включва на 230 С.
Пече се така около 40 мин.







След 40-45 мин. температурата се намалява на 200 С, маха се капака на тенджера, а на дъното на фурната се слага метална купичка с топла вода.





След около 20 - 25 минути хлябът е готов и се вади от тендерата и се поставя върху решетка да се охлади.

Може да се напръска леко с водичка и завие с кърпа (за по.мека коричка) - за такива със зъбни проблеми ...









 Става фантастичен селски хляб - с дебели хрупкави корички и въздушно пухкав отвътре ....