понеделник, 2 март 2015 г.

"Рошави" кюфтета


Такива кюфтета съм правил преди много много години (в едно такова да го нарека "по-нямащо" време) и често са ме "спасявали" в трудни ситуации и не се бях сещал за тях, ама наистина ... до онзи ден, когато Чедото заяви, че й се ядат картофени кюфтета, "ама не съвсем." 

Продуктите са по 0,5 кг кайма (по желание смес, свинска и т.н.) и картофи; 1 връзка магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус, 1/4 ч.л. индийско орехче

Изпълнението е простичко: картофите се обелват, настъргват на едро ренде, леко изстискват и смесват с каймата. Добавят се яйцата, ситно нарязания магданоз и подправките и всичко се омесва добре.
Оформят се кюфтета и се пържат на по-слаб огън (примерно на 6-та степен от 9 на котлона) - до готовност.
Не е необходимо да се овалват в брашно, а при пърженето от по-едро настърганият картоф стават някак си "рошави" ...Този път реших малко да ги "подобря":

С белачката от една тиквичка изрязох лентички, увих кюфтета и закрепих с клечка за зъби ...ето ги - при пърженето. Сетне като се извадят от тигана, се маха клечката ...Та така се приготвят рошави кюфтета, хем и картофени, ама не съвсем ...

(При тази пропорция на кайма и картофи вкусът е балансиран, но ако се увеличи количеството на картофите стават вече картофени. )

Страхотно вкусни ....