понеделник, 9 февруари 2015 г.

Безглутенови КЕКСЧЕТА с морков





Продължавам с безглутеновите ... Просто няма начин и все им търся колая - от стари изпитани рецепти да направя нещо вкусно
Този път експериментирах на два три пъти и постигнах неочаквано вкусен резултат ...
И така

Продуктите:
2 яйца, 2 с.л. с връх кафява захар (може и повече- за любителите на по-сладичкото), 1/2 ч.л. ванилова захар, 1/4 канела
2 с.л. с връх брашно от просо и 3 с.л. с връх брашно от елда, 1 ч.л. бакпулвер
30 грама размекнато масло и 1 голям настърган на ситно ренде морков
около 3/4 ч.ч. прясно мляко (пробвах и вариант с кока кола и дори повече ми допадна)

За брашното от елда (гречка) вече съм обяснявал как е най-добре да си го направим сами - ценово излиза почти четири пъти по -евтино.
Процедурата за брашното от просо е същата. Просто се купува от обикновен магазин белено сушено просо (продават го на доста места - 250 гр. за средна цена около 1,20 лв) и се смила в кафемелачката. По същия начин се прави и брашното от грах.

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта,ваниловата захар и маслото.


Свесват се брашната с бакпулвера, канелата и заедно с настъргания морков се добавят към яйчената смес.
Разбърква се и се оставя да престои поне 10-а минути ... Особеността на тези брашна е, че им трябва време известно време да поемат течността и да набъбнат ... Тогава се добавя и течността (в случая кока кола, но може и прясно мляко) - целта е да се получи една идея по-гъсто от кексовото тесто.
Разлива се във формичките до 2/3 от обема им, въпреки че не бухва като кексчетата от обикновено брашно.


Пече се в предварително загрята фурна на 200 С около 20-а минути.


Вижда се, че от това количество се получиха 6 броя стандартни формички и две по-големи ...


(ако не знаеш с какво са, никога няма да ти дойде на ум и на вкус, че не са с брашно)

Резултатът - дзверски вкусни и пухкави кексчета!