неделя, 8 февруари 2015 г.

Удавен ТУТМАНИК с извара




Днес е неделя - ден за отспиване. Да ама не - ококорих се още в 6,30 часа, и никакъв сън не ме хваща ...
Та реших да "разнообразя" неделните закуски и от хладилника ми се "ухили" едно пакетче извара и сякаш ме подкани да сътворя нещо с нея. Нещо, ама тестено .... Та направих следното:

Продукти:
350 грама извара; 500 грама брашно (1/3 обикновено бяло, а останалото типово - такива имаше); по 1 ч.л. сол, захар и суха мая; 2 с.л. олио
необходими са още 1-1 1/2 ч.ч. прясно мляко и две яйца

Приготвяне:
Пресятото брашно се смесва с маята, солта и захарта и към него се добавя изварата и олиото, и започва да се меси.
Долива се съвсем малко прясно мляко (зависи от влажността на изварата) - да се получи меко еластично тесто. 
Покрива се с флио и се оставя да втасва - този път се изхитрих предварително включих фурната на 50 С (докато месех), сетне я изключих и бухнах вътре купата. 
(Някой път ще опитам и номера с микровълновата).
След 40 мин. имах ей това:
С намазнени ръце оформих топчета и отидоха да си се подуват в леко намаслената тавичка.
Включих фурната на 200 С и докато те тихо и кротко си се раздуваха от кеф, чукнах две яйца и ги разбих с почти цяла чаша прясно мляко (да съм точен с 3/4). Добавих и  щипка сол ...
И с тази смес залях нищо неподозиращите топчета и направо ги удавих ...


Толкова ми дожаляха, че направо ги преместих във фурната ... След 20-а мин. бяха тръгнали възмутено да излизат от тавата, но не би ...
Покрих ги с фолио, оставих само долния реотан да си ги пече отдолу .... и след 45 минути един неустоим аромат ме подгони да ги вадя от там 



 и да пътуват към масата, където нетърпеливо ги чакаше гладната банда ...


и пак 
и много много бързо почти цялата тавичка отпътува в историята

Пухкав и невероятно вкусен тутманик .... (ако цялото брашно беше само бяло, нямаше да мога да го удържа в тавичката)...

Дзверски вкусна закуска за млади и не дотам млади!