понеделник, 9 февруари 2015 г.

Пълнени ПЪРЖОЛИ със спанак в сос от моцарела

Днес всъщност става един месец откак подхванах блога си, макар че в неведението си го бях "скрил" и в действителност е видим от 14-ти, но за рожденна дата възприемам кога написах публикацията за шунковара.

По този повод реших днес да "почерпя" и да приготвя нещо нестандартно ... След известно чудене създадох следната дзверска вкуснотия .... с месо от бут, спанак, пресен лук, шунка, моцарела и т.н.

Та да подхванем готвенето:

Нарязаните и овкусени предварително "филии" от бута, внимателно се разрязват по средата - почти до край и се разтварят на две:



пълнят се с нарязания пресен спанак, смесен със ситно нарязания пресен лук, слага се парче шунка (от моята си домашна), парче моцарела, биля и резенче кисела краставичка
и ей така
затваря се и се закрепва с клечка за зъби


затворените пържолки се запичат от двете страни за по 3-4 минути от двете страни в силно загрят тиган








В тигана се слага малко масло и се задушават изостаналия спанак и зелен лук, добавят се и парчетата моцарела с малко прясно мляко и черен пипер, колкото да стане сос.

В намаслена тавичка се нареждат пържолките, изсипва се соса, завива се във фолио и се пече на 200 С за около 40 мин, сетне фолиото се маха и се запича за още 20-а минути....
Сервира се върху препечена филийка, рязнато ....

или върху пърленка


Е и за една рецепта са необходими и продукти, които ги давам ориентировъчно:

около 800 грама свински бут, който се нарязва на филийки с дебелина около 2 см
300 грама спанак, една връзка пресен лук, около 250 гр моцарела, 50 грама шунка - за всяка пържолка - по един резен, подправки на вкус и т.н. .......
и разбера се по една клечка за зъби - за всяка пържолка ....

Наздраве!