четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Патладжанена фантазия



Този път изпълнението е в чисто "вегански" вариант, което за мене ще рече, че е без месо и доста непривично за семейната ни кухня, но и това си има своите обяснения...

Трябва ни един елементарен набор от продукти, а именно 2-3 патладжана, нарязани на тънки филийки (в моя случай точно 24 резена); 2 -3 големи глави лук, 4-6 (че и повече) скилидки чесън, два големи домата; един настърган морков и подправки, разбира се, сол, черен пипер, риган (все на вкус).

Приготвянето е толкова елементарно, че дори не съм му правил снимки:
Филийките патладжан се осоляват, сетне се намазняват и запичат почти до готовност от двете страни на грил тиган.
Докато патладжаните се пекат, зеленчуците се нарязват на ситно, а единствено моркова - настъргва.
В друг тиган в силно загрята мазнина се задушават последователно лука, чесъна,, моркова и доматите. Добавят се и подправките.

Една стъклена тавичка се намазнява, патладжаните два по два се слагат на кръст - в средата по една голяяяма супена лъжица от плънката и се затварят - да станат като пликче. Нареждат се един до друг в тавичката (тази беше квадратна и хвана точно 12 такива пликчета).
Ако от плънката е артисало мъничко, се слага между патладжанените пликчета.
Капват се и малко мазнинка (3-4 с.л.) отгоре им и кафена чашка вода и се пече в предварително загрята фурна на 180 С за около 25-30 мин. - абе докато си остане на мазнина и леко се запече отгоре.



Е, тука се вижда, че моркова ми е на кубчета ... и има малко гъбки на ситно (ама не всеки ги харесва при патладжана)...











Невероятно вкусно и се оказа, че си върви с червеното винце ...

П.П. - на който не му се ще да е постно - може при "плънката " да добави малко каймица или ситно скълцано месце и да стане още пО ...
Дзверски вкусно

Няма коментари:

Публикуване на коментар