събота, 28 февруари 2015 г.

"Пушено" филе от пиле





Това е едно невероятно вкусно филе от типа на "пилешката" пастърма, което се приготвя изключително лесно и е невероятно мезенце и си върви с питието просто безапелационно.


Може би вече е станало ясно, че колбаси, луканки, филета и др.п. не купувам, а ако случайно някой се излъже да донесе подобен купешки продукт (с изключение на конската луканка - все още не съм си осигурил доставчик на конско), просто го подарявам. От години не знам вкуса на купешката кайма, на купешките салами и др.п. И не искам да го знам ...
(Обещавам някой ден, живот и здраве, да посветя една голямааа публикация именно на това какво купуваме под формата на суджук или луканка, да обясня защо е по-красива от домашните и в пъти по-ужасна ....).
Та да се върнем на "пушеното" пилешко филенце....

Количествата ми са напълно ориентировъчни, защото това го правя по няколко пъти в месеца (дори и в летните месеци). 

Необходимо ни е пилешко филе, без кожа, - около 500 грама.

За маринатата: 1 л вода; 5 пълни с.л. сол; 1 с.л. захар; 5-6 зърна черен пипер, няколко зрънца бахар, 1 даф. лист; обелките на 5-6 глави лук; 1-2 пакетчета чай;  

Приготвянето е от просто по-просто:
Приготвя се маринатата като всичко се сварява в тенджерка и се оставя да изстине хубаво. Вътре се бухва оформеното филе на две красиви парчета (впрочем маринатата е за по-голямо количество месо), притиска се с чиния и се оставя вътре от 10-12 часа до едно денонощие (в зависимост от вкуса - колкото повече преседява, толкова по-соленичко ...). Вади се, измива се добре и се подсушава... 
Закача се на връФка или на кукичка и се оставя на проветриво място да престои поне ден-два, сетне в хладилника - за още 2-3 дни и е готово за консумация.

Лелееи, писах повече, отколкото време отнема да го направиш ...

Този път го направих в първата част стриктно, закачих на куката и провисих в камината - далече от огъня за няколко часа (та затова казвам "опушено", но иначе от лука и чая си променя и цвета и вкуса), после да престои ден-два и е готова за хапване ...



ето го - да си поема от пушека














тука е след три часа 












 а тука - само два дни по-късно. Защо го сервирах с картофена салата и аз не мога да си обясня, но си беше безумно вкусно и си пое съответното количество хубаво питие.

И без да си е стояло в камината - на дим, а приготвено, както по-горе обясних, си е страхотно вкусно .... Ако се оваля в подправки (преди сушенето), си става направо пилешка пастърма (ама това е друга тема) ....