четвъртък, 19 февруари 2015 г.

"Кексчета" от свинско


След "бухтите" от свинско май дойде ред и на "кексчетата" от свинско. Също неповторими на вкус и лесни за изпълнение.

Необходими са ни около 500 грама свинско от бута, което леко се замразява и се нарязва на тънки филийки - цели 12 броя и които след като се начукат под найлон се овкусяват със сол, черен пипер и лекичко се намазняват.

Също така ни трябват още 500 грама кайма - сол, черен пипер и кимион за овкусяване, както и 100 грама пресни печурки, нарязани на ситно; Един сварен морков и нарязан на кубчета, една две кисели краставички, нарязани на кубчета. Също така и 50-70 гр. кашкавал на кубчета. Една шепа нарязан зелен лук, магданоз. Изобщо плънката на каймата е малко въпрос на въображение и на налични продукти.

Приготвянето е още по-лесно:

 Каймата се свесва с описаните продукти и се оставя за известно време да си "почине"

Вземат се две форми за кексчета (мъфини),
лекичко не намазняват и във всяко гнездо
се слага парченце от месото, но така, че краищата му да стърчат отвън.

Във всяко се слага по малко от омесената кайма, без да се притиска.
Могат де се сложат и по-големи парченца
гъбка или от кашкавалаЗатварят се с месото, пак без да се притискат много и се бухват във фурната на 180 С за около 35-40 минути.

Първите 30-а минути се пекат под фолио, а след това фолиото се маха.
Това е тънкият момент, защото ако се пекат без фолио, отгоре ще станат по сухи.Ето ги - готови, този път леко отгоре се втвърдиха, че пекох на вентилатор 5-7 минути, заблеях се и отървах момента ...
Във формичките се събира мазнинка и течност, която като се извадят "кексчетата", се събира и на бърза ръка се отпрята едно сосче с малко царевично нишесте и масълце.

Вкусно, апетитно мезенце към питието.