петък, 13 февруари 2015 г.

Свински ребра в кока кола



Попаднах в месарницата на едни свински ребра, които сякаш ми намигаха - купи ни, купи ни, та взех и се награбих като невидял.
Начини да се приготвях, колкото щеш, но ме бе хванал духа на експериментатора ...

И така:
800 грама свински ребра; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. риган
и кока кола

Да се приготвят се оказа лесно:
парчето ребра го разделих на две със сатъра, че идваха дълги за тенджерката.
овкусих със солта, черния пипер и ригана и ги оставих да си отдъхнат малко - за около час на хладинка.
Сетне се наместиха удобно в една тенджерка, бидоха залети с кока кола, колкото да ги покрие...
Като завряха, се смилих над тях и ги оставих да си къкрят около 40 мин.


Те пък взеха, че се отблагодариха и набъбнаха почти двойно ....
Резнах ги покрай какълчетата - т.е. порционно и прехвърлих по няколко в порционни гювечета.
На вентилатор във фурната - на 160 С, за около 15-а минутки, колкото да се зачервят от срам, че са толкова вкусни.

И за да не са съвсем на голо, сосът от варенето се прецежда, връща се на котлона, добавя му се малко църно пиперче, малко кимион, една лъжичка размито царевично нишесте и бучка масло. Колкото да се позакаши ....

Е от там нататък - малко фантазия - сервира се в в купичките, леко залято със соса или сервиран отделно; с картофена салата и червен лук или картофено пюре ....

Бележка:
Месото леко сладни и е много подходящо при варенето да се сложи малко чили или нещо лютивичко (ама това си зависи от вкуса).


Лесно и дзверски вкусно...
Наздраве!