сряда, 21 януари 2015 г.

Кралски СКАРИДИ с водка


Е какво пък толкова - скариди!
Всеки обича да си ги приготвя, да си ги запържи в масълце и да им се наслаждава.
Едни ги мариноват в соев сос, други в рибен тайски сос и кой как ли не им свещенодейства.
Да ама не - оказа се, че всички тези работи (като соев, рибен и др.п. сосове) са табу и това доведе до различен начин на приготвяне:
Скаридите се измиват (не се чистят, но който иска, може и това да направи), слагат се в купа с вода и малко сол. Ей така да си починат, докато маслото в тигана загрее и започне да цвърчи, а двете три скилидки чесън в него да заухаят ароматно. И хоп скаридите при тях. И като вземат да се засрамват (демек да се позачервяват), се долива една кафяна чашка хубава водка и след две-три минути, упоените скаридки са готови за масата.

П.П.
Понеже доста често се правят, вместо водка може да се сложи и уиски, както и да не се чака всичкият алкохол да се изпари, а както са в тигана - да им "драсне клечката" и да се поднесат фламбе ... Страхотна атракция 

А тези са задушени в шардоне: